Om du har ett stort litteraturintresse kanske du funderar på att starta ett eget bokförlag. I din förlagsverksamhet tecknar du avtal mellan ditt förlag och olika författare, som ger dig i uppdrag att ge ut och marknadsföra boken. Att ge ut en bok kräver noggranna förberedelser och många steg innan processen är avslutad, från formgivning till publicering.
För att finansiera uppstarten av ditt förlag kan du söka lån till företag hos Krea. Här får du många förslag på företagslån, med svar på din förfrågan inom endast en dag. Med hjälp från Krea slipper du söka igenom 30 banker på egen hand och kan få en tydlig översikt över lån till företag samt aktuella villkor.
Kom igång med förlaget
Som egenföretagare behöver du skaffa en F-skattsedel, alternativt FA-skattsedel om du planerar att vara anställd samtidigt som du driver ditt företag. Du behöver också hitta ett bra namn till ditt förlag. Du ansöker hos Skatteverket om att starta företag, och kan sedan gå till Bolagsverket för att ansöka om ett eget förlagsnamn. Här är det nödvändigt att hitta ett namn som är unikt, det bör inte associeras med redan etablerade företag och förlagsnamn.
Gå med i branschföreningar
Ett bra ställe att börja på som blivande förläggare är Svenska Förläggareföreningen. Det är branschorganisationen för Sveriges bokförlag. Om du besöker deras webbplats hittar du mycket information kring bokbranschen, och du har här möjlighet att nätverka och få en bra start. Nordens mindre oberoende bokförlag har också en egen intresseförening, NOFF som står för ”Nordiska oberoende förlags förening”. När du har gett ut en bok kan du bli medlem där.
Hitta bra manuskript
Ditt nya bokförlag har som uppgift att hitta manuskript som är kommersiellt gångbara, och sedan sköta hela processen från att manuset trycks i form av en bok till efterföljande försäljning av boken. Bokförlaget kan alltså ses som en mellanhand mellan författaren, ett tryckeri och bokhandeln, vilka tillsammans utgör en del av den större bokbranschen. Bolagen har ett viktigt ansvar i att finansiera upptryckning av en bokupplaga, men de behöver också stå för redigering, urval, formgivning och aktiv marknadsföring.
När du driver förlag kan du också nätverka på olika sätt, till exempel genom att samarbeta med tidningar, företag och folkrörelser för att publicera aktuell och intressant litteratur som många vill läsa. Det finns här en stor bredd i vilken sorts förlag du kan starta, vilket förstås också påverkar den initiala finansieringen. En del förlag har endast skolor som kunder, och säljer aldrig sina produkter till bokhandeln. Tankesmedjor är ofta bokförlag. När du väl har startat upp ditt förlag kan du komma att få många manuskript skickade till förlaget, vilka du då behöver läsa igenom för att värdera deras potential. En stor del av inskickade manuskript blir refuserade, men när ett manuskript är tillräckligt bra kan du skriva ett förlagsavtal med den aktuella författaren.