Långbrodalsskolan i Älvjsö
Sveriges regionala skolbiblioteksföreningar
 

Startsida
Kalendarium
Kurser
Länkar

- Argument för skolbibliotek
- Mål- och styrdokument
- Nätverk för skolbibliotek
Notiser

Föreningar
Skolbibliotek Syd

Skolbibliotek Väst
SkolbibliotekÖst

Twitter och Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Facebook

Om Skolbibliotek.se
Om föreningarna
Om webbplatsen

Kontakt  


Nätverk för skolbibliotekSociala medier
| Skolbiblioteksföreningar
| Internationella nätverk | Andra biblioteksföreningar | Diskussionslistor och nyhetsbrev |


Här finns länkar till föreningar och nätverk för skolbibliotekarier och andra som är intresserade av skolbibliotekets pedagogiska roll. Prenumerera på diskussionslistor som Biblist och skolbiblistan kan vara ett sät. Att skaffa sig ett konto på twitter kan vara ett annat sätt.

Sociala medier
Du hittar många lärare och skolbibliotekarier i sociala medier som Facebook och Twitter. Skolbibliotek.se har egen Facebook-sida och twitterkonto, men det finns naturligtvis massor av andra intressanta konton att följa och kommunicera med.

Skolbiblioteksföreningar och andra grupper med intresse för skolbibliotek i Sverige


SkolbibliotekÖst besöker Serieteket i Stockholm
Skolbibliotek Syd - intresseförening för södra Sverige
Skolbibliotek Väst -
intresseförening för västra Sverige
SkolbibliotekÖst
- intresseförening för östra Sverige
Skolbibliotek Mitt och Skolbibliotek Syd upphör under 2013.

Nationella skolbiblioteksgruppen - nationellt nätverk
Svensk Biblioteksförening - Verksamhetsgrupp för skolbibliotek

Är du lärarbibliotekarie och medlem i Lärarförbundet?

Missa inte att Lärarförbundet har Ämnesråd - Skolbibliotek med egen webbsida!
Internationella nätverk

Ensils flyer från 2009ENSIL Europeisk skolbiblioteksnätverk som bildades i Amsterdam 2003 av 12 delegater från 8 länder. ENSIL, som idag består av långt över 20 medlemsländer, är numera en stiftelse, Stiching ENSIL. Medlemmarna träffas på internationella skolbiblioteksmöten och konferenser och däremellan kommunicerar de via den aktiva mailinglistan ENSIL-list. Fredrik Ernerot, ordförande i Skolbibliotek Väst, sitter med i ENSIL:s styrelse. Se också Amsterdam Statement.
IFLA - School Libraries and Resource Centers Section - Den internationella biblioteksorganisationen IFLA:s skolbibliotekssektion ger bland annat ut en skolbibliotekstidning som du kan ladda ned från IFLA:s hemsida. IFLA:s sektion för skolbibliotek har också tagit fram ett så kallat School Library Kit som du kan använda eller inspireras av när du skall marknadsföra ditt skolbibliotek.

IASL International Association of school librarians. Arrangerar en stor årlig och internationell skolbibliotekskonferens i olika delar av världen. På webbplatsen finns tips för skolbibliotekarier och information om internationella skolbiblioteksmånaden.


Andra biblioteksföreningar

ALA American Library Association - världens äldsta biblioteksorganisation med över 60 000 medlemmar. ALA myntade begreppet informationskompetens och är aktiva motståndare till alla typer av censurförsök och brott mot yttrandefriheten.
BIFF - Folkhögskolebiblioteken. Länken går till deras blogg. BIFF verkar bland annat för och stärka bibliotekets roll i folkhögskola och folkbildning
BIS Bibliotek i Samhälle - Socialistisk biblioteksförening som ger ut en intressant och läsvärd tidning med samma namn som föreningen.
DIK Facklig SACO-förening för bland annat bibliotekarier. I medlemskapet ingår - förutöver det sedvanligt fackliga - tidningen DIK-forum som bland annat innehåller jobbannonser för DIK:s yrkesgrupper. En del av artiklarna i tidningen läggs ut som pdf-filer på hemsidan. DIK arrangerar också konferenser och seminarier bland annat om skolbibliotek.
Finlands svenska biblioteksförening med massor av information på webbplatsen! Här hittar du till exempel en lång rad bibliotekstidningar.


Svensk Biblioteksförenings logotypSvensk Biblioteksförening bör du inte missa att vara medlem i!!! Biblioteksföreningen ger ut tidningen Biblioteksbladet ingår i medlemskap. De arrangerar också konferenser och är den mest aktiva aktören inom biblioteksområdet. Svensk Biblioteksförening arrangerar också de årliga Biblioteksdagarna och har ett trevligt öppet hus för sina medlemmar i december varje år, då chans finns att träffa kollegor från andra typer av bibliotek.


Svensk förening för informationsspecialister - mest för bibliotekarier inom forsknings- och företagsbiblioteksvärlden. Förr i världen hette föreningen TLS. Kanske inte så skräddarsytt för skolbibliotekarier, men kan vara ett sätt att möta bibliotekarier från andra samhällssektorer.

Diskussionslistor och nyhetsbrev

Skolbiblistan Diskussionslista för skolbibliotek. Se också Skolbiblistans Boktipswiki, där prenumeranterna lägger in de boklistor de samlat in genom upprop på listan.
Biblist Diskussionslista för bibliotekarier


Fackligt
DIK:s logotypeDIK
om skolbibliotek. Vårt fackförbund DIK arrangerar då och då seminarier om skolbibliotek och naturligtvis också många andra intressanta seminarier. Här länkas till DIK:s skolbibliotekssida, men i den övre menyn hittar du facklig information för bibliotekarier och andra yrkesgrupper som hör till DIK. På DIK:s hemsida hittar du resultat av löneenkäter och loggar du in på medlemssidan hittar du också information om allt som rör löner, löneavtal, lönekriterier, lönestatistik, lönesamtal, anställningsformer och samt mycket mycket annat. Ditt medlemsnummer hittar du på DIK-forums baksida. Observera att DIK har ett elektroniskt nyhetsbrev som du kan prenumerera på för att hålla dig a jour med DIK:s arbete!


 
Skolbibliotek.se är ingång till och ägs gemensamt av Sveriges regionala skolbiblioteksföreningar
Senast ändrad 2013-03-10 av Webbansvarig
Counter
Statcounter - räknar från 15 november 2008